Regimul TVA pentru prestari servicii la extern

O societate romaneasca a incheiat un contract international de reprezentare pentru vanzare utilaj petrolier cu un client extern. Obiectul contractului este ca societatea romaneasca sa reprezinte clientul extern, pe piata externa, in vanzarea de utilaj petrolier, primind in schimb un comision pentru fiecare contract incheiat de clientul extern cu o alta societate.
Intrebarea este care este regimul TVA in aceasta situatie (unde se impune)?

Potrivit art.133 alin.(1) din Codul fiscal pentru prestarile de servicii, legea aplicabila in materie de taxa pe valoarea adaugata este cea a tarii in care prestatorul isi are stabilit sediul activitatii economice, aceasta fiind regula generala.

La alin. (2) al aceluiasi articol sunt prevazute derogarile de la regula generala, respectiv se reglementeaza ca pentru anumite prestari de servicii locul prestarii, respectiv legea aplicabila, este alta decat cea a tarii in care prestatorul isi are stabilit sediul activitatii economice.

Astfel, daca societatea din Romania studiaza piata externa in vederea vanzarii de utilaj petrolier catre un client extern, operatiune pentru care primeste un comision, factura catre clientul extern se intocmeste fara TVA. Operatiunea se incadreaza la art.133 alin.(2) lit.c) din Codul fiscal, care prevede ca locul prestarii este considerat a fi sediul activitatii economice sau sediul permanent al beneficiarului pentru care sunt prestate serviciile sau, in absenta acestora, domiciliul sau resedinta obisnuita a beneficiarului.

Mentionam ca societatea are drept de deducere potrivit prevederilor art. 145 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, pentru bunuri si servicii utilizate pentru realizarea de operatiuni, pentru care locul prestarii este considerat a fi in strainatate, daca taxa pe valoarea adaugata ar fi deductibila, in cazul in care operatiunea s-ar desfasura in tara.

26 noiembrie 2005

Pentru a primi si comentarii ale legilor, opinii ale specialistilor nostri si raspunsuri la spete practice trebuie sa va abonati.
Abonamentul anual este de 500 EURO + TVA.

Doresc sa comand