ORDONANTA DE URGENTA Nr. 96 din 9 noiembrie 2018 privind prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative

Prin prezenta ordonanta de urgenta se modifica si se completeaza Codul Muncii si Legea privind ucenicia la locul de munca.

Una dintre modificarile aduse Codului Muncii este referitoare la incetarea de drept a contractului de munca la data indeplinirii cumulative a conditiilor pentru pensionare. Si anume, cu caracter exceptional, salariata care opteaza in scris pentru continuarea activitatii la locul de munca, in termen de 60 de zile calendaristice anterior implinirii conditiilor pentru pensionare, are posibilitatea executarii contractului individual de munca, in conditii identice cu barbatul, respectiv pana la implinirea varstei de 65 de ani.

Printr-o alta modificare adusa aceluiasi act normativ se stabileste ca prin hotarare a Guvernului salariul de baza minim brut pe tara poate fi diferentiat pe criteriile nivelului de studii si al vechimii in munca.

In ceea ce priveste ucenicia la locul de munca, este introdusa o noua durata a contractului de ucenicie, care nu poate fi mai mica decat 6 luni. Este cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea unei calificari de nivel 1, insemnand: cunostinte generale de baza, aptitudini de baza necesare pentru a executa sarcini simple si munca sau studiul sub supraveghere directa intr-un context structurat.

21 noiembrie 2018