ORDONANTA DE URGENTA Nr. 114 din 28 decembrie 2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene

Printre modificarile si completarile aduse Codului fiscal enumeram:

–  acordarea unor facilitati fiscale in domeniul constructiilor, prin scutirea veniturilor realizate de catre salariati la impozit si contributia sociala de sanatate si reducerea cu 3,75% a cotei reprezentand contributia de asigurari sociale; de asemenea, reducerea cotei privind contributia asiguratorie pentru munca de la 2,25% la cea stabilita pentru Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale.

–  includerea in venituri impozabile la nivelul salariatilor a contravalorii reprezentand biletele de valoare acordate sub forma tichetelor cadou acordate potrivit legii, cu exceptia anumitor destinatii si limite, tichetelor de masa, voucherelor de vacanta, tichetelor de cresa si tichetelor culturale; pentru acestea nu se datoreaza contributia de asigurari sociale si nici contributia de asigurari sociale de sanatate.

–  mentinerea regulii de aplicare a taxarii inverse pana la data de 30 iunie 2022 pentru urmatoarele operatiuni: livrarea de cereale si plante tehnice, transferul de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, livrarea de energie electrica, transferul de certificate verzi, furnizarile de telefoane mobile si furnizarile de dispozitive cu circuite integrate.

 

Ca si modificare a Codului de procedura fiscala, amintim introducerea unui nou articol prin care organului fiscal central are dreptul la informatii privind combaterea spalarii banilor. Astfel, se pot pune la dispozitia organului fiscal anumite informatii si documente in sfera spalarii banilor.

10 ianuarie 2019