ORDIN Nr. 3.659 din 26 noiembrie 2018 pentru aprobarea Instructiunilor de aplicare unitara a prevederilor art. 291 alin. (2) lit. e) si alin. (3) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal

Prezentul ordin aduce precizari suplimentare cu privire la serviciile de alimentatie care beneficiaza de cota redusa de TVA de 5%. In acest sens sunt aduse o serie de exemple concrete, care sa ajute la delimitarea in mod clar a activitatilor de alimentatie efectuate de agentii economici: livrari de alimente, pentru care se aplica cota de TVA de 9% si prestari de servicii de restaurant sau catering, pentru care se aplica cota de TVA de 5%.

Pentru o incadrare corecta din punct de vedere al cotei de TVA, trebuie efectuata o examinare a intregii operatiuni, pentru identificarea elementelor de prestari servicii si preponderenta acestora. Astfel, daca o persoana impozabila se limiteaza doar la livrarea unor feluri de mancare la o locatie precizata de client sau operatiunea de livrare a felurilor de mancare este elementul predominant, cota de TVA aplicabila va fi de 9%.

Totodata, pentru incadrarea operatiunii nu au relevanta: codul CAEN atribuit activitatii persoanei impozabile, complexitatea prepararii mancarii, transportul alimentelor, ambalarea alimentelor sau prezentarea alimentelor la raft. In situatia persoanelor impozabile care ofera clientilor atat servicii de restaurant, cat si livrari de alimente “la pachet”, pentru calificarea operatiunii drept livrare de alimente sau prestare de servicii de restaurant, este definitorie optiunea clientului la momentul efectuarii comenzii.

10 decembrie 2018