ORDIN Nr. 1.714 din 14 noiembrie 2005 privind aplicarea prevederilor Hotararii Guvernului nr. 831/1997 pentru aprobarea modelelor formularelor comune privind activitatea financiara si contabila si a normelor metodologice privind intocmirea si utilizarea acestora.

Atentie!
– incepand cu 01 ianuarie 2006 bonurile fiscale emise de aparatele de marcat electronice fiscale vor fi folosite numai ca documente de inregistrare a platilor, exceptie facand bonurile utilizate pentru justificarea taxei pe valoarea adaugata, aferenta carburantilor auto daca sunt stampilate si au inscrise denumirea cumparatorului si numarul de inmatriculare al autovehiculului. Pentru inregistrarea in contabilitate a cheltuielilor, agentii economici vor solicita furnizorilor de bunuri sau de servicii sa emita factura fiscala.
– daca plata bunurilor sau serviciilor prestate se efectueaza in numerar ori prin card bancar, concomitent cu emiterea facturii fiscale sau a facturii, nu este obligatorie completarea elementelor privind codul IBAN si banca de la rubrica “Cumparator“.
– in conditiile in care pe avizul de insotire a marfii este inscrisa mentiunea “Urmeaza factura“, nu este obligatorie completarea datelor privind “Pretul unitar“ si “Valoare“, acestea fiind elemente care se regasesc in mod obligatoriu pe factura. In aceasta situatie, pe avizul de insotire a marfii se vor introduce alte informatii, care sa conduca la identificarea produselor, respectiv codul produsului, greutate, volum sau alte elemente similare.“

23 noiembrie 2005