ORDIN Nr. 13 din 15 decembrie 2009 privind raportarea situatiilor referitoare la indicatorul de lichiditate si riscul mare de lichiditate

Prezentul ordin stabileste forma si continutul formularelor de raportare a situatiilor care se transmit Bancii Nationale a Romaniei, in conformitate cu prevederile art. 30 alin. (1) din Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 24/2009 privind lichiditatea institutiilor de credit, de catre institutiile de credit, persoane juridice romane, si sucursalele din Romania ale institutiilor de credit straine.

Aplicatie pentru controlul miscarilor cu produse accizabile

De la 15 ianuarie 2010, aplicatia EMCS-RO de control a miscarilor cu produse accizabile in regim suspensiv, va fi utilizata in locul aplicatiei RO-DAI.
EMCS-RO se bazeaza pe transmiterea electronica a datelor, fiind in conformitate cu standardele europene, dupa cum reiese dintr-un comunicat de presa al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

HOTARARE Nr. 09/180 din 24 iulie 2009 pentru modificarea Regulamentului privind auditul de calitate in domeniul serviciilor contabile, aprobat prin Hotararea Consiliului superior al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania nr. 08/91/2008

Auditul de conformitate consta in verificarea modului in care cabinetul isi indeplineste obligatiile de membru cu privire la formarea si dezvoltarea profesionala, depunerea raportului anual de activitate, plata obligatiilor financiare, aspecte etice etc.

Auditorul de calitate va aduce la cunostinta si va sesiza consiliul filialei asupra tuturor aspectelor rezultate din auditul de calitate al cabinetelor in legatura cu nerespectarea normelor privind: depunerea rapoartelor anuale de activitate, pregatirea si dezvoltarea profesionala continua, achitarea cotizatiilor profesionale, exercitarea profesiei de expert contabil sau contabil autorizat fara autorizatie eliberata de Corp.

ORDIN Nr. 1.648 din 2 decembrie 2009 pentru modificarea si completarea Metodologiei de calcul al contributiilor si taxelor datorate la Fondul pentru mediu, aprobata prin Ordinul ministrului mediului si gospodaririi apelor nr. 578/2006

Obligatia de a calcula si plati ecotaxa de 0,2 lei/bucata revine operatorilor economici care introduc pe piata nationala pungi avand manere integrate sau aplicate destinate a fi umplute la punctele de vanzare, oricare ar fi modul de comercializare/distribuire al acestora sau cumparatorul/beneficiarul, dupa cum urmeaza:
a) producatorului, pentru pungile fabricate in Romania;
b) importatorului, pentru pungile provenind din tari din afara Uniunii Europene;
c) persoanei fizice sau juridice romane autorizate, care introduce pe piata nationala pungile provenind din tari membre ale Uniunii Europene.