Societatile stabilite intr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European, care, in cadrul prestarii de servicii transnationale, detaseaza pe teritoriul Romaniei salariati cu care au stabilite raporturi de munca, pot benficia de tratament egal.
Prin salariat detasat se intelege salariatul care in mod normal lucreaza intr-un alt stat decat Romania, dar pentru o perioada de timp limitata isi desfasoara activitatea in Romania.
Acest tratament este stabilit prin Legea nr. 344/2006 si se aplica in masura in care intreprinderile iau una dintre urmatoarele masuri cu caracter transnational:
– detasarea unui salariat pe teritoriul Romaniei, in numele intreprinderii si sub coordonarea acesteia, in cadrul unui contract incheiat intre intreprinderea care face detasarea si beneficiarul prestarii de servicii care isi desfasoara activitatea in Romania;
– detasarea unui salariat la o unitate situata pe teritoriul Romaniei sau la o intreprindere care apartine unui grup de intreprinderi, situata pe teritoriul Romaniei;
– punerea la dispozitie a unui salariat, de catre o intreprindere de munca temporara sau agentie de plasare, la o intreprindere utilizatoare stabilita sau care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei.
Salariatii detasati pe teritoriul Romaniei in cadrul prestarii de servicii transnationale beneficiaza, indiferent de legea aplicabila raportului de munca, de conditiile de munca stabilite prin legea romana si/sau prin contractul colectiv de munca la nivel national si de ramura, cu privire la:
a) durata maxima a timpului de munca si durata minima a repausului periodic;
b) durata minima a concediilor anuale platite;
c) salariul minim, inclusiv compensarea sau plata muncii suplimentare;
d) conditiile de punere la dispozitie a salariatilor, in special de catre intreprinderile de munca temporara;
e) sanatatea si securitatea in munca;
f) masurile de protectie aplicabile conditiilor de munca pentru femeile insarcinate sau pentru cele care au nascut recent, precum si pentru copii si tineri;
g) egalitatea de tratament dintre barbati si femei, precum si alte dispozitii in materie de nediscriminare.
Salariatii unor societati din cadrul grupului situat in Uniunea Europeana pot fi detasati pentru prestari de servicii in Romania.
In cadrul contractelor incheiate de acestia pot beneficia de cazare, transport, diurna, cheltuieli care de obicei cad in sarcina societatii din Romania, conform prevederilor din Codul fiscal si Normele de aplicare ale acestuia.
La art. 21, alin. 2, lit. e si pct. 27 din Norme se specifica faptul ca persoanele asimilate salariatilor cuprind si:
a) directorii care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat;
b) persoanele fizice rezidente si/sau nerezidente detasate, in situatia in care contribuabilul suporta drepturile legale cuvenite acestora.
Rezulta ca sunt deductibile cheltuielile de aceasta natura efectuate de societatea din Romania pentru nerezidentii care nu au calitatea de salariati ai societatii din Romania.