Daca activitatea efectuata de persoana fizica nu are caracter permanent sau timpul lucrat este mai mic de 2 ore pe zi/ 10 ore pe saptamana, atunci ar fi posibila incheierea unui contract sau conventie civila in baza art. 969 din Codul civil.
In acest caz, un astfel de contract sau conventie nu stabileste un raport de munca asa cum prevede Codul Muncii, ci dau nastere unui raport juridic civil.
In ce priveste calitatea de persoana fizica autorizata, Legea 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice si a asociatiilor familiale care desfasoara activitati economice in mod independent, statueaza ca persoana fizica care desfasoara activitati economice in mod independent trebuie sa detina autorizatia eliberata de primarie si certificatul de inregistrare la registrul comertului si la organele fiscale.
Prin urmare, desfasurarea acestor activitati economice in mod regulat, cu caracter continuu, ca profesii obisnuite, necesita autorizatie de la primarie si inregistrarea la Registrul Comertului si la organele fiscale, asa cum prevede Legea 300/2004.
Daca activitatea care se presteaza de persoana fizica nu are un caracter continuu, de profesiune obisnuita, ci doar ocazional, accidental, nu este necesara aceasta autorizare.
Din punct de vedere al obligatiilor fiscale, platitorii veniturilor din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa prin una din urmatoarele optiuni:
1. Impozitarea ca venituri din activitati independente.
Impozitul ce trebuie retinut se stabileste aplicand o cota de impunere de 10% la venitul brut obtinut din activitati desfasurate pe baza de conventii civile.
Impozitul ce trebuie retinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul, si este o plata anticipata.
2. Impozitarea ca venituri din salarii
Pe de alta parte, persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati desfasurate pe baza contractelor/conventiilor civile, incheiate potrivit Codului civil au dreptul sa opteze, pentru impunerea venitului brut cu cota de 16%, impozitul fiind final, potrivit art. 78 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare
Optiunea de impunere a venitului brut prin cele doua modalitati se exercita in scris, in momentul incheierii fiecarei/fiecarui conventii/contract civil si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestei/acestui conventii/contract.
In situatia in care opteaza pentru impozitare finala ca salariu, impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului brut.
Impozitul calculat si retinut in acest caz reprezinta impozit final.
Impozitul astfel retinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
In concluzie, asupra venitului realizat de persoana fizica prestatoare, impozitul este oricum de 16 % in ambele cazuri, doar modalitate de plata difera, ca plati anticipate in prima varianta, cu regularizare la sfarsitul anului sau ca impozit final sau direct cu 16% fara regularizare la sfarsitul anului.