Tichete cadou de Paste

Cadrul legal referitor la tichetele cadou (Legea nr. 193/2006 si Hot. 1317/2006) prevede urmatoarele:
“Angajatii persoane fizice care desfasoara o activitate intr-o relatie de angajare, in baza unui raport de munca reglementat de Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, sau de o lege speciala, pot beneficia de tichete cadou acordate de angajatorii lor, numai pentru destinatiile sau evenimentele care se incadreaza in cheltuielile sociale.“
Cheltuielile sociale sunt prezentate in Codul Fiscal la art. 21, alin. (3), lit. c), sunt deductibile la societate in limita de 2% aplicata asupra fondului de salarii si incepand cu 01/01/2007 cuprind si cadouri oferite in bani sau in natura salariatilor.

Legiuitorul a uitat insa sa modifice si prevederile de la Titlul III, Cap. III – Impozitul pe venituri din salarii, care au ramas neschimbate:
Art. 55, alin. (4) “Urmatoarele sume nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
Cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 1.500.000 lei.
…“

Avand in vedere aceste prevederi confuze, in opinia noastra cel mai prudent este sa acordati cu ocazia Pastelui tichete cadou doar in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, in limita sumei de 150 lei pentru fiecare copil. Tichetele cadou pot fi inlocuite cu bani sau bunuri in limita aceleeasi sume.
In cazul in care acordati aceste cadouri in beneficiul salariatilor exista riscul sa fie considerate de catre organul de control fiscal avantaje de natura salariala, datorandu-se impozit pe salarii si contributiile la asigurarile sociale de sanatate, ceea ce ar crea o discriminare intre salariatii dumneavoastra.

ORDONANTA DE URGENTA Nr. 19 din 21 martie 2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale

Reformarea sistemului public de pensii necesita masuri de imbunatatire a standardului de viata pentru persoanele varstnice, in principal prin eliminarea inechitatilor din sistemul public de pensii, existente intre diferite categorii de pensionari.
Pentru corectarea unor inechitati au fost recalculate pensiile persoanelor pensionate anterior datei de 1 aprilie 2001, astfel incat toate pensiile sunt stabilite pe baza acelorasi principii.
Pe parcursul desfasurarii procesului de recalculare a rezultat ca un numar insemnat de pensionari nu au inregistrate salariile in carnetele de munca pentru perioadele de pana in anul 1963, iar in cele mai multe cazuri posibilitatea dovedirii acestora prin adeverinte este imposibila.
Drept urmare, s-a modificat cadrul juridic necesar calcularii punctajului mediu anual pentru perioadele in care nu sunt inregistrate salarii in carnetele de munca.

Platitorii primesc: “Tichete cadou de Paste”

Se anunta modificari de fond in legislatia TVA

Aplicarea noului sistem de colectare a tva la buget se pare ca nu a fost bine fundamentat deoarece dupa trei luni de la aplicare trebuie facute modificari majore. De ce? Nu se mai colecteaza la buget sumele asteptate.
Este adevarat ca prin noua forma de impozitare a tranzactiilor intracomunitare s-a creeat un sistem de plati catre Uniunea Europeana a participatiei Romaniei, dar din operatiunile interne si din importuri nu se colecteaza cat s-a asteptat, asa ca trebuie facut ceva. Dar ce sa faci cand Legea 571 – Codul Fiscal nu poate fi modificat decat la 1 ianuarie 2008?
Au mai nascocit ceva. Fac suspendarea aplicarii unor prevederi pe o perioada.
Iata care sunt aceste prevederi si la ce se referea propunerile:

1. Aplicarea masurilor simplificate in cazul constructiilor-montaj. Aceasta problema intens dezbatuta cu patronatele de constructii carora le era foarte greu sa separe lucrarile de constructii-montaj cu tva de cele fara tva.
Au mai fost solutii date de Ministerul Finantelor cum ca se poate sparge in doua lucrarile de constructii montaj:

a) vanzare de materiale cu tva
b) montajul (manopera) fara tva

Daca se va aproba acesta suspendare inseamna ca lucrarile de constructii montaj se vor factura cu tva.
La minister parerile specialistilor nu sunt la unison in vederea aprobarii acestei solutii, asa incat sunt rezervata in reusita acestei solutii.

2. Taxarea importului. De la 1 ianuarie 2007 toate importurile din tari terte din afara Uniunii Europene a fost fara plata tva in vama, se inregistra numai 4426=4427.

Se intentioneaza sa se introduca plata in vama si colectarea tva la buget din aceasta sursa. In ce priveste aceasta masura toti specialistii dau ca sigura aplicarea acestei masuri de la 1 aprilie 2007.

ORDIN Nr. 54 din 21 martie 2007 pentru aprobarea Procedurii de implementare a Programului pentru sprijinirea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii prin fonduri in limita sumelor platite pentru profitul brut reinvestit

Obiectivul principal al Programului pentru sprijinirea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii prin fonduri in limita sumelor platite pentru profitul brut reinvestit il constituie cresterea competitivitatii si capitalizarea intreprinderilor mici si mijlocii, realizandu-se astfel o mai buna consolidare a capitalului si a competitiei de pe piata.
Prin acest Program, se aloca fonduri in valoare de pana la 100 mii lei/beneficiar, in limita sumelor platite pentru profitul brut reinvestit.

Bugetul alocat Programului pentru anul bugetar 2007 este de 9.600 mii lei, din care:
– 9.580 mii lei pentru alocatii financiare;
– 20 mii lei la dispozitia Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie, pentru decontarea cheltuielilor privind implementarea, administrarea, monitorizarea si evaluarea Programului (cheltuieli de promovare, cheltuieli materiale si servicii).
Pentru anul 2007 prin implementarea Programului se estimeaza acordarea de ajutor de minimis pentru 400 agenti economici.

Cursuri pregatire auditori financiari (23, 24, 25 mar)

2007-03-23 00:00:00 – 2007-03-25 00:00:00

Program

Vineri 23 martie 2007, ora 15:00
“Cadrul legal actual in domeniul contabilitatii si aplicarea IFRS1“ – 6 ore
Prezinta Ana Dinca – managing partner Audit One

Sambata 24 martie 2007, ora 09:00
ISA 210 – Termenii angajamentului de audit – 2 ore
ISA 230 – Documentatia – 6 ore
Prezinta Ana Dinca – managing partner Audit One

Duminica 25 martie 2007, ora 09:00
ISA 240 – Responsabilitatea auditorului de a lua in considerare frauda si eroarea intr-un audit al situatiilor financiare – 6 ore
Prezinta Ana Dinca – managing partner Audit One

Prezinta

Taxa de participare/cursant

250 RON (TVA inclus)

Beneficii Cum ma inscriu ?

  1. Completati clar si in intregime TALONUL DE INSCRIERE atasat.
  2. Achitati contravaloarea seminarului in contul SC AUDIT ONE SRL nr. RO16UNCR0100101169770ROL, deschis la UniCredit Romania Sucursala Bucuresti, CUI R12046150, pana la data transmiterii talonului
  3. Transmiteti TALONUL DE INSCRIERE completat insotit de copia ordinului de plata vizat de banca la numarul de fax : 319.62.90
  4. Factura si contractul in original emise de SC AUDIT ONE le veti primi pana la sfarsitul orelor de seminar.

Locul de desfasurare:

Sediul Audit One, Splaiul Unirii nr. 12, Bl.B6,
Ap. 54, Sector 4, Bucuresti

Relatii suplimentare:

SC AUDIT ONE SRL
Splaiul Unirii 12 Bl.B6
Ap. 54, Sector 4 Bucuresti
T: +40 (21) 319 62 98
Mobil: +40 727 301 502
T/F: +40 (21) 319 62 90
irina.afrem@auditone.ro
www.auditone.ro

Persoane de contact:
Irina Afrem