Procedura de admisie a sederii in Romania a strainilor persoane fizice este diferita in functie de scopul cu care acestia sosesc in Romania si consideram ca primul pas ce trebuie facut este adresarea catre Autoritatea pentru Straini din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.
Urmatorul pas este catre Administratia Finantelor Publice in raza careia nerezidentul respectiv va avea resedinta, in vederea obtinerii numarului de identificare fiscala, deoarece conform Codului de Procedura Fiscala orice persoana care este subiect intr-un raport juridic fiscal se inregistreaza fiscal primind un cod indentificare fiscala. Nerezidentul devine subiect fiscal in Romania pentru veniturile obtinute din Romania indiferent sub ce raport juridic desfasoara activitatea.
Desfasurarea activitatii de management si/sau administrare se poate realiza astfel:
1. Prin intermediul unui contract de administrare (de mandat)
In baza unui act aditional la statutul societatii nerezidentul persoana fizica poate fi numit in functia de administrator, respective membru al consiliului de administratie, dupa caz. Numirea in functie se notifica la Camera de Comert si Industrie a Romaniei care va emite Certificatul de Inregistrare Mentiuni.
Se intocmeste un contract de administrare (de mandat), in baza caruia, persoana respectiva primeste o indemnizatie lunara. Impozitarea acestei remuneratii se poate face in doua moduri pe baza Conventiei incheiate intre Romania si tara de rezinta a nenerezidentul, care este prioritara, sau in baza legii interne, Codul Fiscal.
Potrivit Conventiei incheiata intre Romania si acest stat, veniturile de acesta natura sunt incadrate la art. 17 – Remuneratiile membrilor consiliului de administratie sau de conducere, impunerea realizandu-se in Romania. Prevederile conventiei se aplica numai daca contribuabilul prezinta Certificat de rezidenta fiscala.
In cazul in care nu prezinta Certificat de Rezidenta Fiscala, se aplica legislatia interna – art. 116, alin. (4), lit. a) din Codul Fiscal, care se refera la veniturile obtinute de nerezidenti din Romania. Impozitul ce trebuie retinut se calculeaza potrivit Titlului III