Cursurile de inchidere ale exercitiului financiar 2004

Cursurile comunicate de BNR pentru inchiderea exercitiului financiar 2004 sint dupa cum urmeaza:

1 Dolar Australian (AUD)- 22651 ROL
1 Dolar Canadian (CAD)- 24129 ROL
1 Franc Elvetian (CHF)- 25703 ROL
1 Coroana Ceha (CZK)- 1304 ROL
1 Coroana Daneza (DKK) – 5332 ROL
1 Lira Egipteana (EGP) – 4775 ROL
1 Euro (EUR) – 39663 ROL
1 Lira Sterlina (GBP) – 56108 ROL
1 Forint Maghiar (HUF) – 161 ROL
100 Yeni Japonezi (JPY) – 28361 ROL
1 Leu Moldovenesc (MDL) – 2339 ROL
1 Coroana Norvegiana (NOK) – 4814 ROL
1 Zlot Polonez (PLN) – 9716 ROL
1 Coroana Suedeza (SEK) – 4398 ROL
1000 Lire Turcesti (TRL) – 22 ROL
1 Dolar SUA (USD) – 29067 ROL
1 Gram Aur (pret in lei) (XAU) – 409513 ROL
1 DST (XDR) – 45128 ROL

Consecintele reducerii impozitului pe salarii

Ordonanta de urgenta nr. 138/2004 modifica si completeaza Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, in special in ceea ce priveste Titlul III – Impozitului pe venit. Avand in vedere ca impozitul pe salarii are cei mai multi contribuabili este normal ca cele mai multe intrebari sa vizeze aceasta dare. De aceea am realizat o sinteza a principalelor schimbari aduse Capitolului III al Titlului III din Codul Fiscal – “Venituri din salarii“, precum si a efectelor produse de aceste schimbari:

O prima completare vizeaza nominalizarea indemnizatiei administratorilor, precum si a sumei din profitul net cuvenita administratorilor societatilor comerciale potrivit actului constitutiv sau stabilite de adunarea generala a actionarilor ca fiind asimilate veniturilor din salarii.
Diferenta favorabila dintre dobanda preferentiala stabilita prin negociere si dobanda practicata pe piata, pentru credite si depozite nu se include in veniturile salariale si nu se impoziteaza in intelesul impozitului pe venit.

Deducerile personale se acorda pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii realizate la locul unde se afla functia de baza, diferentiat in functie de venitul lunar brut, astfel:

1. Pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 10.000.000 lei inclusiv, dupa cum urmeaza:
– pentru contribuabilii care nu au persoane in intretinere – 2.500.000 lei;
– pentru contribuabilii care au o persoana in intretinere – 3.500.000 lei;
– pentru contribuabilii care au doua persoane in intretinere – 4.500.000 lei;
– pentru contribuabilii care au trei persoane in intretinere – 5.500.000 lei;
– pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane in intretinere – 6.500.000 lei.

2. Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii cuprinse intre 10.000.001 lei si 30.000.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive fata de cele de mai sus si se stabilesc prin ordin al ministrului finantelor publice.

3. Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste 30.000.000 lei nu se acorda deducerea personala.

Persoana in intretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 2.500.000 lei lunar.
Impozitul lunar datorat de beneficiarii de venituri din salarii este unul final si se calculeaza si se retine la sursa de catre platitorii de venituri.
Impozitul pe salarii se determina prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate prin deducerea din salariul brut a contributiilor obligatorii si, la locul unde se afla functia de baza, a deducerilor personale, a cotizatiei sindicale si a contributiilor la schemele faculative de pensii ocupationale in limitele stabilite de lege.
De remarcat ca nu se mai acorda deduceri cu titlu de cheltuiala profesionala.
Platitorii de venituri din salarii sunt obligati sa determine valoarea totala a impozitului anual pe salarii, pentru fiecare contribuabil. Platitorii de venituri sunt in continuare obligati sa completeze fisele fiscale, sa pastreze fisele fiscale pe intreaga durata a angajarii si sa transmita organului fiscal un exemplar al fiselor fiscale pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul fiscal expirat.

Pentru a vedea efectele produse de schimbarea cotei de impunere asupra salariilor angajatilor si asupra cheltuielilor angajatorilor cu personalul, trebuie avute in vedere in primul rand prevederile din contractul individual de munca, document ce reprezinta cadrul juridic in baza caruia se stabilesc conditiile de salarizare. Astfel:

In cazul in care angajatii au negociat cu societatea salariile brute, de baza, efectele sunt urmatoarele:
– salariile brute cuprinse in mod obligatoriu in contractele individuale de munca se mentin la acelasi nivel;
– salariile nete se vor modifica datorita schimbarii cotei de impozitare;
– cheltuielile cu personalul, reprezentate prin fondul de salarii si cheltuielile cu contributiile sociale datorate de angajatori, raman la acelasi nivel.

Efecte diferite fata de cele prezentate mai sus se produc in cazul in care angajatii au negociat cu societatea salariile nete. Mentionam ca in acest sens in contractul individual de munca sau prin intermendiul unui act aditional la contract, trebuie prezentat pe langa salariul de baza ce constituie un element obligatoriu al contractului si salariul net negociat. In acest caz efectele sunt:
– salariile brute cuprinse in mod obligatoriu in contractele individuale de munca se vor modifica pentru a se ajunge la salariul net negociat;
– salariile nete nu se vor modifica;
– cheltuielile cu personalul vor suferi modificari, deoarece atat fondul de salarii cat si cheltuielile cu contributiile sociale datorate de angajatori vor inregistra alte nivele.

Ordin 1926 al ministrului finantelor publice pentru aprobarea Deciziei Comisiei fiscale centrale nr. 9/2004 privind aplicarea unitara a unor prevederi referitoare la Codul de procedura fiscala

Solutiile din aceasta decizie se refera la:

– platile catre bugetul general consolidat efectuate de catre sediile secundare ale persoanelor juridice.

Daca la plata a fost folosit codul de identificare fiscala al persoanei juridice iar pe declaratia depusa a fost folosit codul de identificare fiscala propriu sau s-a indicat un cont bugetar necorespunzator, plata obligatiilor fiscale se considera ca fiind efectuata in termen de catre persoana juridica, fara calcul de obligatiii fiscale accesorii dupa data efectuarii platii de catre sediile secundare.
Reglarea evidentei analitice pe platitori se face pe baza cererii depuse de contribuabilul persoana juridica.

– referitor la ordinea de distribuire a sumelor realizate prin executare silita

Prin alte datorii assimilate salariilor se intelege si creantele reprezentand plati compensatorii acordate in baza contractului colectiv de munca.

Hotarare 2302 privind indexarea nivelului lunar al venitului minim garantat, al ajutorului social care se acorda sotiilor celor care satisfac serviciul militar obligatoriu, precum si al alocatiei pentru copiii nou-nascuti, prevazute de Legea 416/2001 privind venitul minim garantat.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2005 nivelul lunar al venitului minim garantat este de:
a) 1.584.000 lei pentru familiile formate din 2 persoane;
b) 2.200.000 lei pentru familiile formate din 3 persoane;
c) 2.725.000 lei pentru familiile formate din 4 persoane;
d) 3.254.000 lei pentru familiile formate din 5 persoane;
si cate 220.000 lei pentru fiecare alta persoana.

Pentru persoanele singure venitul minim garantat este de 883.000 lei.

Ajutorul social lunar care se acorda sotiilor celor care satisfac serviciul militar obligatoriu este de 1.860.000 lei.

Cuantumul alocatiei pentru copiii nou-nascuti, prevazut la art 25 al 1 din Legea 416/2001 este de 1.860.000 lei.

Ordin 1870 al ministrului finantelor publice pentru aprobarea Instructiunilor de completare a numarului de evidenta a platii

Numarul de evidenta a platii are 23 de caractere numerice cu urmatoarea structura:
– cod document fiscal: 2 caractere;
– cod obligatie bugetara: 3 caractere;
– categorie fiscala: 2 caractere;
– perioada de raportare (luna, an): 4 caractere;
– scadenta (zi, luna, an): 6 caractere;
– tip document: 1 caracter;
– secventa: 3 caractere;
– cifra de control: 2 caractere.

Numarul de evidenta a platii este generat automat de programele de asistenta pentru contribuabili o data cu editarea documentului fiscal respectiv – declaratii si/sau ordine de plata – sau va fi transcris de pe documentul emis de organul fiscal pe ordinal de plata.
Numarul de evidenta a platii se inscrie in mod obligatoriu pe toate documentele de plata utilizate pentru achitarea obligatiilor fiscale.