Acest cod reglementeaza drepturile si obligatiile partilor din raporturile juridice fiscale privind administrarea impozitelor si taxelor datorate bugetului de stat si bugetelor locale, prevazute de Codul fiscal. Codul de procedura se aplica si pentru administrarea drepturilor vamale, precum si pentru administrarea creantelor provenind din contributii, amenzi si alte sume ce constituie venituri ale bugetului general consolidat, in masura in care prin lege nu se prevede altfel.
Prin administrarea impozitelor si taxelor se intelege ansamblul activitatilor desfasurate de organele fiscale in legatura cu:
– inregistrarea fiscala;
– declararea, stabilirea, verificarea si colectarea impozitelor si taxelor;
– solutionarea contestatiilor impotriva actelor administrative fiscale.
Acest cod se refera la: inregistrarea fiscala si evidenta contabila si fiscala, declaratia fiscala, stabilirea impozitelor si taxelor, Inspectia fiscala, colectarea creantelor fiscale, solutionarea contestatiilor formulate impotriva actelor administrative fiscale, etc.
Monthly Archives: decembrie 2003
Lege 598 privind aprobarea OUG 107/2003 pentru modificarea si completarea Legii 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale
OUG 107 se aproba cu modificarea ca cuantumul indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca reprezinta 80% din media veniturilor salariale brute/media venitului lunar asigurat realizat in ultimele 6 luni “anterioare manifestarii riscului“
Hotarare 1527 privind regulile si procedurile in materie de licente de export si de import
Derularea unei operatiuni comerciale pentru care sunt necesare licente se poate face numai dupa obtinerea de catre operatorii economici a licentelor de export sau de import. Aceste licente se elibereaza de catre Ministerul Economiei si Comertului prin Directia generala politici comerciale.
In urma prezentarii unei cereri corect completate se acorda o licenta automata care, de regula, este valabila pana la sfarsitul anului calendaristic pentru care a fost emisa.
Restrictiile cantitative la import, instituite prin hotarare a Guvernului pentru aplicarea unor acorduri si intelegeri internatioanale sau a unei masuri de salvgardare, se administreaza prin licente neautomate de import.
Pretul efectiv sau valoarea totala efectiva din documentele insotitoare ale marfii poate diferi fata de datele inscrise in licenta si nu afecteaza libera circulatie a marfii, inclusiv operatiunile de vamuire, in cazul in care diferentele sunt mai mici cu pana la 5% la export sau sunt mai mari cu pana la 5% la import.
Aceasta hotarare cuprinde si normele privind regimul licentelor de export si de import, formularele de cereri de licente si instructiunile privind completarea acestora. Ea intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2004 si abroga HG 1491/2002 pentru aprobarea Normelor privind regimul licentelor de export si import, cu exceptia anexelor 1-13 la norme, care se abroga pe data de 1 martie 2004.
Hotarare 1521 privind exceptarea si reducerea temporara a taxelor vamale de import pentru unele categorii de marfuri
In anexa sunt cuprinse taxele vamale aplicate la importul unor produse agricole si industriale in anul 2004. Taxele vamale exceptate sau reduse la importul produselor agricole si industriale sunt valabile pana la 31 decembrie 2004 inclusiv.
Hotarare 1526 privind regimul general de export si de import
Conform acestei hotarari exportul si importul de bunuri din si in teritoriul vamal al Romaniei se desfasoara liber, fara a fi conditionate de eliberarea unor licente.
Fac exceptie bunurile supuse unor restrictii, de exemplu: prohibitiile, restrictiile sau alte masuri de control, certificare sau autorizare, salvgardare, masuri de monitorizare, masuri de supraveghere statistica, etc.
Lege 608 pentru modificarea denumirii si clasificarii marfurilor din Tariful vamal de import al Romaniei si a taxelor vamale aferente acestora
Incepand cu data de 1 ianuarie 2004, denumirile si clasificarea marfurilor din Tariful vamal de import al Romaniei, precum si taxele vamale aferente acestora se modifica. Anexa cuprinzand aceste modificari este publicata in MO 928 bis.
Circulara 39 a BNR privind modificarea si completarea Circularei 26/2001 pentru modificarea si completarea Regulamentului 3/1997 privind efectuarea operatiunilor valutare, cu modificarile si completarile ulterioare
Se abroga prevederea conform careia de la 1 ianuarie 2004 nu s-ar mai fi supus autorizarii operatiunile in conturi de depozit in lei deschise de nerezidenti in Romania – pct. 1.17.2.11 lit. a1) din regulament.
Aceste operatiuni vor mai fi supuse autorizarii pana cel tarziu la data aderarii la UE.
Ordin 1753 al ministrului finantelor publice pentru aprobarea Codului etic al inspectorului de control fiscal
Acest cod de etica cuprinde prevederi referitoare la responsabilitatea, conduita, atitudinea fata de contribuabili a inspectorului fiscal.
Lege 609 pentru aprobarea OUG 86/2003 privind reglementarea unor masuri in materie financiar – fiscala
Se precizeaza ca cererile pentru acordarea inlesnirilor la plata obligatiilor bugetare restante, al caror termen final de depunere a fost 31,12,2003, se vor solutiona pana la 31 martie 2004.
In cazul platilor prin decontare bancara a obligatiilor bugetare se considera platita obligatia la data la care banca debiteaza contul platitorului pe baza instrumentelor de decontare specifice, confirmate prin stampila si semnatura autorizata a acestora. Platitorul trebuie sa plateasca dobanzi si penalitati daca, in termen de 3 zile lucratoare de la data debitarii contului (anterior acest termen era de 48 de ore), banca nu deconteaza sumele cuvenite bugetului. Pentru recuperarea sumelor platitorul se poate indrepta apoi impotriva unitatii bancare.