Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca

Datorita materialului legislativ stufos si schimbator ce reglementeaza prestatiile de asigurari sociale, exista si astazi intrebari in randul contribuabililor cu privire la darile ce trebuiesc calculate pentru aceste indemnizatii. Aceste intrebari ne-au determinat sa prezentam in materialul urmator modalitatea de calcul a darilor aferente indemnizatiilor de incapacitate temporara de munca.

Beneficiarul indemnizatiei datoreaza:
– 1% somaj pentru primele 30 de zile calendaristice de incapacitate temporara de munca;
– impozit pe salariu.

Pentru persoanele aflate in incapacitate temporara de munca, contributia individuala la asigurarile sociale de sanatate se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat si se determina prin aplicarea cotei de 6,5% asupra valorii reprezentand doua salarii minime brute pe tara.

Angajatorul datoreaza pentru partea de indemnizatie suportata de societate urmatoarele:
– 3% contributie la fondul de somaj;
– 7% contributie asigurari sociale de sanatate;
– 0,25% / 0,75% comision camera de munca.
Pentru indemnizatia suportata din bugetul asigurarilor sociale de stat nu se datoreaza contributii sociale si comision ITM.

In continuare va prezentam o speta privind calculul indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, precum si intocmirea statului de salarii:

Un angajat prezinta societatii un concediu medical pentru incapacitate temporara de munca pe luna Ianuarie 2005, cu urmatoarele informatii: perioada acordarii: 03.01.2005

1 februarie 2005

Pentru a primi si comentarii ale legilor, opinii ale specialistilor nostri si raspunsuri la spete practice trebuie sa va abonati.
Abonamentul anual este de 500 EURO + TVA.

Doresc sa comand